2010. február 17., szerda

Hagyományok Újrahasznosítása



„Hol volt, hol nem volt” kezdhetném így a mesét arról, hogyan álmodott néhány fiatal, magyar divattervező újat és merészet a mesék, hagyományok újrahasznosításáról, a határok nélküli közös alkotásról, hogy megőrizzük kulturális értékeinket, hogy a varázslat újra a gyermekszívekbe költözhessen. De ha így kezdeném, azt hinnétek, valamikor réges régen történt mindez. Pedig nem. Ez a mese még csak most íródik…


2009. nyarán Kolozsvárott egy baráti beszélgetés közben merült fel egy ötlet: mi lenne, ha a gyermekruhák mesélnének? S eme apró kérdés addig pattogott, tekergett, kanyargott a fejekben, míg végül 2009. decemberére háromnapos eseménnyé szőtték játékos elmék. Bár a lelkes szervezőkre sok-sok nehézség várt, ahogy ez a csodás történetekben már csak lenni szokott, utuk során barátokra, segítőkre leltek. Az Erdélyi Magyarok Egyesülete, az Egyesült Magyar Ifjúság és a VAM Design helyet biztosított a programnak. Az Orange Ways a tervezők utazását könnyítette. A Székelykapu étterem ajándékokkal támogatta a rendezvényt. A Dextra Média, az Erdély.ma, a Mentropia.hu és a PrHerald pedig az esemény kommunikációját segítette.

A Benedek Elek meséinek varázslatával varrt gyermekruhákat az újrahasznosítás szellemében – csak hulladékanyagot használtak a tervezők az elkészítésükhöz -, egy új magyar divatirányzat, stílus megteremtésének szándékával készítették Kárpát-medencei fiatalok. A cél, hogy a gyermekekhez egészen közel hozzák a szellemi, környezeti és kulturális értékek felfedezését, mert ez a környezettudatos ember cselekedeteinek mozgatórugója.

A környezettudatos nevelés és a magyar hagyományok ápolása jegyében zajlott le a három napos Újrahasznosított mesék rendezvénysorozat, melynek megnyitója az egyesületünkben történt. Székházunkban közel száz ember fordult meg, és vett részt a Műhely munkában.

Itt játékokat, ajándékokat készítettek hulladékból és természetes alapanyagokból Takács Éva kézműves oktazó vezetésével gyermekek, felnőttek egyaránt. De az Erdélyi Karácsony zenés etűdje is kellemes hangulatban telt, és mindenki nagy örömmel hallgatta Bacsa Ferenc, Horváth Melinda, Kárpule Ferenc, Turáni Csongor hangszerjátékait, N. Szilágyi Nóra és Tilly Gabriella szavalását.
Fotók:

Végh Tamás Református lelkipásztor







Ha többet szeretne megtudni a Hagyományok Újrahasznosítása programról, látogasson el a :

http://blog.erdely.ma/meseujrahasznositas/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése